Az élelmiszer vagy vegyiáru-eladó tényleg női szakma?

2024.02.11.Életmód

Amikor az eladói szakma szóba kerül, legyen az élelmiszerbolti vagy vegyiáru-eladó, akkor a legtöbben női szakmaként azonosítják azokat. De valóban az is? Miért is ne végezhetné el ezt egy férfi is?

A Gyakori kérdések oldalon többször is felmerült már a kérdés, hogy ciki-e, ha egy férfi jelentkezik bolti eladónak, vagy hogy ez a szakma akkor most inkább női, vagy férfiaknak is való. A helyzet az, hogy az eladói szakma többféle is lehet, és bizony férfiak és nők is egyaránt végezhetik, bár jellemzően több nő dolgozik ebben a munkakörben, mint férfi. Ugyanakkor egyáltalán nem kötött a nemhez, ahogyan manapság már sok szakma esetén így van.

Míg régen sokkal jobban kirajzolódtak a nemi szerepek az egyes munkákkal kapcsolatban, ma sokkal árnyaltabb a helyzet.

Természetesen még mindig van kifejezetten női szakmák, ahogyan férfi szakmák is léteznek. Az eladói szakma viszont nem ide tartozik, hiszen mindkét nem képviseltetheti magát, sőt, képviselteti is. Ennek ellenére, még a legtöbben mégis a női szakmák közé sorolják.

Jellemzően a női szakmák közé sorolják a kereskedelmi szakmákat

Az Uni Side tavaly írt arról, hogy melyek a TOP szakmák a kereskedelemben, és a cikkben arról is szó esett, hogy jellemzően több nő tanul felnőttképzésben, mint férfi, és a kereskedelmi szakmák is leginkább a nők körében népszerűek. Természetesen nemcsak a kereskedelmi szakmák, mint az élelmiszer vagy vegyiáru-eladó, de a dajka, a pedasszisztens és a gyógypedagógiai asszisztens is. A cikk szerint a kereskedelmi szakmák azért népszerűbbek a hölgyek körében, mert manapság sok a részmunkaidős állás is ezen a területen, ami rugalmasabb munkavégzést tesz lehetővé, ez pedig nagyon sokak számára fontos.

Emellett a kereskedelemi szakmák úgymond válságálló szalmák, hiszen bolti eladóra mindig szükség van, és szükség is lesz. A bérek is egyre inkább emelkednek ebben a munkakörben, emellett hiányszakmának is számít manapság, ezért ha ilyen irányú végezettséggel rendelkezünk, valószínűen hamar találunk munkát, legalább is az Uni Side cikke szerint. Érdemes tehát ezt a szakmát választani, de férfiaknak is?

Miért is ne végezhetne egy férfi is eladói munkát?

Bár kereskedelemben több a nő, mint a férfi, ez a szakma számukra is jó választás lehet. Igaz ugyan, hogy ha megkérdeznénk 10 embert, hogy melyek a tipikus női szakmák, akkor az eladó közöttük lenne, ugyanakkor az új képzési rendszerben szétbontásra kerültek a kereskedelmi szakmák, tehát külön képzésen tanulhatunk élelmiszer eladónak, vegyiáru-eladónak, műszaki eladónak, vagy épp ruházati eladónk.

A műszaki eladó képzést inkább a férfiak szokták választani, de élelmiszer vagy vegyiáru-eladó képzés esetében sem ritka a férfi jelentkező. Amennyiben olyan szakmát szeretnénk, melyben várhatóan hamar találunk állást, akkor a kereskedelmi szakmákat mindenképp érdemes számításba venni, mivel, ahogyan azt már fentebb említettük, a hiányszakmák közé sorolják őket, persze ez függ a tájegységtől is.