Házi kedvencünknek sem tesz jót az elhízás

2023.10.30.Életmód

Az elhízás nemcsak az embereket érintheti, de házi kedvenceink is szenvedhetnek tőle. Az elmúlt években egy nőtt az elhízott kutyusuk száma is, és ahogyan az embereknek, a kutyáknak sem tesz jót, ha nehezebbek a megengedett testsúlyuknál.

Egyre több az elhízott házi kedvenc

Manapság a legtöbb családban a kutya nem csupán házőrző vagy házi kedvenc, hanem inkább családtag. Már nem csupán az a funkciójuk, hogy megvédjék az értékeinket, esetleg munkakutyaként fontos feladatokat lássanak el, hanem az is, hogy hű társaink legyenek, társaságot nyújtsanak, és önzetlen szeretettük felvillanyozzák a mindennapjainkat. Mivel családtagként kezeljük őket, így a legjobbat is akarjuk nekik, és mivel is fejezhetnénk ki egy hűséges eb felé a szeretetünket, mit finom falatokkal?

A kutyusokban persze ebben a tekintetben nincs mértékletesség, így bármennyi finomságot is adunk nekik, ők mindig hálásan elfogadják, sőt, gyakran ártatlan szemekkel figyelnek, miközben étkezünk, hogy esetleg nekik is juttatnunk-e valami nyalánkságot. Ez persze nem lenne baj, viszont nagyon sok kutyafajta van, amely hajlamos az elhízásra, és ha ez még viszonylag kevés mozgással párosul, akkor bizony hamar megvan a baj, és kedvencünk súlya gyorsan elkezd gyarapodni.

Februárban az Index is foglalkozott a kérdéssel, hogy állatkínzásnak számít-e, ha valaki túleteti a házi kedvencét. A cikkben Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ vezetője arról beszélt, hogy a túletetés egyértelműen állatkínzásnak minősülhet, persze a megítélés a konkrét esetek függvénye, de akár jogi következménye is lehet.

Kutyák esetében is súlyos következményekkel jár az elhízás

De nemcsak a jogi következmények miatt érdemes nagyon odafigyelni kutyusaink étrendjére és súlyára. Számos egészségügyi problémát is okozhat az elhízás, akárcsak az emberek esetében. A 24.hu nemrég meg is írta, hogy milyen komoly egészségügyi következményekkel járhat, ha hagyjuk kedvencünket elhízni.

Amellett, hogy esztétikailag sem szép látvány egy dagi kutyus, még számos szövődménnyel is számolnunk kell. Az elhízás szív és érrendszeri problémákat okozhat, magas vérnyomász, szívelégtelenséget, de csont és ízületi problémák is jelentkezhetnek. Mivel a túlsúly megterheli a csontrendszert, illetve az ízületeket, azok hosszú távon ízületi gyulladást okozhatnak, mely komoly fájdalmat jelent majd a kutyának.

Emellett anyagcsere problémák, légzőszervi nehézségek, és hő-szabályzási rendellenességek jelentkezhetnek, amely szintén megnehezítik a kutyus életét. Jól látszik, hogy akárcsak az emberek esetében, a kutyáknál is számos egészségügyi kockázatot rejt magában az elhízás.

Ha egy kutyus súlya nagyobb a kelleténél, akkor az kihat a mozgékonyságára, és kevesebbet fog mozogni. Ez érthető is, hiszen a többletsúly megterheli a szervezetét, hamarabb elfárad, így a mozgásra is kevesebb igénye lesz. Igen ám, de ha kevesebbet mozog, akkor az az életminőségének csökkenésével is jár, de a túlsúly leküzdése is nehezebbé válik.

A megjelenő egészségügyi problémák pedig csökkenteni fogják kutyusunk élettartamát is, és hiába szeretjük kedvencünket, bizony hamarabb itt hagy majd minket, ha szeretetünket a túl sok finomság adásával fejezzük ki.