Hogyan alakíthatunk ki egészséges és környezettudatos lakóteret?

2024.01.22.Életmód

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatosság, így sokan törekszenek arra, hogy az otthonukat is ennek jegyében alakítsák is. De nemcsak a környezetbarát megoldások kapnak nagy hangsúlyt, hanem az is, hogy a lakótér emellett egészséges is legyen. De hogyan érhetjük el ezt?

A környezettudatos és egészséges otthon fogalmat sokszor összemossák, és úgy gondolják, hogy a környezettudatos otthonok egészségesek is, és fordítva. És bár a kettő nem ugyanaz, miért is ne lehetne egy lakótér egyszerre mindkettő? Természetesen a kettő között akadnak átfedések, és a kialakítás során is törekedhetünk egyszerre mindkettőre.

Egy környezettudatos otthonban elsősorban arra törekszünk, hogy minél kisebb legyen az adott lakás vagy ház energiafelhasználása, illetve, hogy nekünk minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk. Minél kevesebb hulladékot termeljünk, és a lehető legkisebb mértékben terheljük a környezetet.

Az egészséges lakótér esetében pedig elsősorban azt várjuk, hogy ne legyen semmi olyan tényező a lakótérben, mely káros lehet az egészségünkre nézve. Ez vonatkozik a felhasznált építőanyagokra, de azok távolabbi hatására is. Például az ablakok kialakítása például ne segítse elő a dohosodást vagy épp a penész kialakítását.

Kívülről befelé, avagy ne csak a belső térre koncentráljunk 

Amikor az egészséges és környezettudatos lakótér kialakítására törekszünk, érdemes ne csak a belső tér kialakítására figyelni. Fontos persze az is, hogy az életmódunkat úgy tervezzük meg, hogy az valóban környezetbarát legyen, de ahhoz, hogy az otthonunk teljes egészébe az lehessen, célszerű, úgymond kívülről befelé haladni, tehát a ház szigetelésére is célszerű figyelmet fordítani, ugyanis a megfelelő szigetelés jó alapot jelenthet a környezettudatos és egészséges lakótér kialakításának.

A Fitinfo.hu nemrégiben összeszedte a jó hőszsigetelés kialakításának előnyeit, és a gazdasági és esztétikai szempontok mellett az egészségesebb lakótér és a környezettudatos viselkedés is a listán szerepelt. 

A purhab szigetelés nemcsak környezetbarát, de az egészségünkre sem káros

Bár egy megfelelően szigetelt ház, ahogyan az előbb is említettük környezettudatos és egészséges megoldás, de nem minden szigetelő anyagról mondható el, hogy környezetbarát, vagy, hogy nincs egészségkárosító hatása.

A purhab, vagyis a poliuretán szigetelőhab egy környezetbarát alternatívája a szigetelőanyagoknak, elsősorban abból kifolyólag, hogy nem termel hulladékot a telepítése során.

Az egészségünk kérdése is érdekes a purhab esetében. Miután megszilárdul egyáltalán nem lesz káros az egészségünkre nézve, még akkor sem, ha esetleg tűz ütne ki, ugyanis a purhab nem táplálja az égést, égése során pedig nem szabadul fel belőle semmilyen káros anyag, tehát ettől nem kell tartanunk.

Egyedül akkor lehet káros az egészségre nézve a purhab, amikor telepítik, ezért is kell szakemberekre bízni a munkát. A purhab nagyon jó lehetőség, ha olyan szigetelőanyagot szeretnénk az otthonunkba, amely környezetbarát és az egészségünkre sem káros.