Homokszűrős víztisztító vs papírszűrős megoldás

Menopauza-barát sport az úszás

2024.01.22.Életmód

A menopauza ideje alatt is érdemes sportolni, viszont egyáltalán nem mindegy, milyen mozgásformát választunk. Az úszás nagyon jó választás lehet, de miért is?

A menopauza, vagyis a változókor egy természetes dolog, sokan viszont nagyon nehezen élik meg a testükben történő változásokat. És persze senki sem éli meg egyformán, ahogy a tünetek is sokfélék lehetnek.

Van, aki hízásra hajlamosabb lesz, a hormonok egyensúlya felborul, ami befolyásolja a közérzetünket, de akár az érzelmeinket is, hőhullámok, hajhullás, és még számos más tünet, ami miatt sok nő nem érzi jól magát a bőrében ilyenkor. Arról már nem is beszélve, hogy a változókor mellé gyakran társul csontritkulás, de megnő a szénhidrát érzékenység kockázata is.

A sport nagyon jó megoldás arra, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkbe, a hízásra való hajlam ellenére se hízzunk el ilyenkor. A megfelelő sport kiválasztása azonban nem könnyű, hiszen 50 felett már nem vagyunk olyan rugalmasak, nem is bírunk annyit, mint régen. A Vichy összes is gyűjtött hét olyan spotot, amely megfelelő lehet menopauza idején is. Az úszás is szerepel a Vichy listáján.

A változókorban megnőhet a hízásra való hajlam, az úszás jó megoldás lehet

Ahogyan a Vichy cikkében javasolják, érdemes kétféle mozgásformát választani. Az egyik legyen nagy intenzitású állóképességi sportot, míg a másik egy lényegesen szelídebb mozgásforma, mint a jóga vagy a pilátesz. Az úszás egy nagy intenzitású mozgásforma, viszont nem terheli a szívet, inkább erősíti azt, emellett pedig égeti a kalóriákat és izomtömeget is fejleszt.

Edzi a felsőtestet és a lábizmokat is, és kardió edzésnek is kiváló. Mivel a változókorban gyakori a csontritkulás, fontos, hogy olyan sportot válasszunk, amely a csonttömegre nincs hatással, és az úszás pont ilyen.

Az ízületek idős korban már törékenyebbek, a víz viszont alátámasztja a testet így kímélve az ízületeket és a csontokat. Emellett az úszás egy aerob mozgásforma, amely segíthet lebontani a bőr alatti zsírréteget, tehát a testsúlyunk megőrzésében, illetve a fogyásban is nagy segítség lehet.

Úszás az uszodában, de akár otthon is

Amennyiben nincs semmilyen kizáró tényező vagy ok, érdemes heti rendszerességgel úszni a változókor alatt. A szakemberek javaslata az, hogy heti kétszer 30-40 perc úszással sokat tehetünk az egészségünkért, de a változókori tünetek csökkentéséért is.

Manapság már a legtöbb nagyvárosban van uszoda, esetleg fürdő, ahol úszómedence is van, nemcsak élménymedence. Amennyiben van rá lehetőségünk, érdemes megfontolni egy otthoni medence lehetőségét is.

Az udvarban is lehet medencénk, melyet a megfelelő eszközökkel akár tavasztól őszig is használhatunk. Az otthoni csempés medence előnye, hogy a tisztaságában mindig biztosak lehetünk, emellett pedig akkor élvezhetjük az úszás örömeit, amikor csak szeretnénk.

Nemcsak nekünk lesz élmény, de a családunk tagjai számára is. Az úszás számukra is megfelelő testmozgás lehet, de ha kisgyerek is van a családban, akkor nemcsak sportolásra, de sok közös élmény is megszerzésére is remek lehetőség lesz egy feszített víztükrű medence.