Miért tesz boldogtalanná a munkahelyünk?

2023.10.30.Életmód

Ha nem érezzük jól magunkat a munkahelyünkön, az bizony kihat a hangulatunkra, a párkapcsolatunkra, de akár még az egészségünkre is. De mi lehet az oka annak, hogy nem érezzük jól magunkat a munkahelyünkön?

A munkahelyünkön töltjük az ébren töltött időnk egy jelentős részét, ezért rendkívül fontos, hogy jól érezzük magunkat ezen a helyen is. Persze nagyon sokan vannak, akik olyan munkát végeznek, amit alapvetően nem szeretnek, de szükség van a pénzre, viszont akad olyan eset is, amikor alapvetően szeretjük azt, amit csinálunk, mégis stresszel minket a munka, és boldogtalanul indulunk el minden nap oda, illetve hasonlóan kedvetlenül távozunk délután. De mi lehet ennek az oka?

A Bine.hu szerint több oka is lehet annak, hogy stresszel minket a munka. A terapeuták szerint a pandémia utáni visszaállástól kollégákkal történő konfliktusokig nagyon sok tényező tehet arról, hogy nem érezzük jól magunkat a munkahelyünkön.

Tényezők, melyek a legjobban stresszelhetnek minket

Ahogyan arról már a bevezetőben is szó volt, egyrészt okozhatja a munkahelyi stresszt az, hogy alapvetően nem olyan munkát végzünk, ami álmink állása lenne. Ennek persze több oka is lehet. Megeshet, hogy szerettük a munkánkat, de az évek során nem kaptunk kellő elismerést, zavarnak minket a munkahelyi körülmények, vagy épp hosszú idő óta ugyanazt csináljuk, és már kiégtünk. Ezek a tényezők igencsak meg tudják nehezíteni a mindennapjainkat, és ilyenkor nagyon nehezen indulunk útnak reggelente, hogy elvégezzük a feladatainkat a munkahelyünkön.

Persze az is megeshet, hogy szeretjük, amit csinálunk, csak a pandémia után nehezen állunk vissza. Nagyon sokan végezték a munkájukat otthonról, úgymond home officeban a korlátozások alatt, ez pedig sokáig megmaradt, esetleg részlegesen folytatódott, de mostanra vissza kellett helyezkedni a hagyományos munkavégzésbe, ez pedig nem mindenkinek megy könnyen. Az sem ritka, hogy valaki nem találja az egyensúlyt a munkája és a magánélete között, sokat dolgozik, ez otthon vitákat eredményez, ez pedig a munkakedvére is rányomja a bélyegét.

Maradni vagy váltani? Mi a megoldás?

Érdekes kérdés, ilyen esetekben próbáljuk meg megoldani a felmerülő problémákat, vagy inkább váltsunk munkahelyet. A váltástól sokan tartanak, hiszen miért adjanak fel egy biztos helyet egy bizonytalanért, különösen a jelenlegi, bizonytalan gazdasági helyzetben? Célszerű ezt a kérdést több szempontból is megvizsgálni.

Ha nem álmaink munkáját végezzük, és egyáltalán nem érezzük benne jól magunkat, akkor nem árt, ha körülnézünk a munkaerő piacon, esetleg végiggondoljuk, mit is szeretnénk csinálni. Tanulni sem késő soha, tehát az is egy megoldás, ha a munka mellett elkezdjük képezni magunkat, hogy később álmaink állását vállalhassuk el.

Ha viszont a munkával alapvetően elégedettek vagyunk, de a munkahelyi légkör frusztrál minket, akkor célszerű megvizsgálni, hogy mit tehetünk ennek javítása érdekében. Van-e lehetőség megoldani a konfliktusokat, több elismerést szerezni, megoldani a munka-magánélet egyensúlyának kérdését.