Természetes megoldásokkal a megfázás és a torokfájás ellen

2023.12.20.Életmód

A legtöbben az őszt nem a hulló falevelekkel, hanem a megfázás időszakával azonosítják. Ilyenkor nagyon sok a beteg, akiknek a torka fáj, köhög vagy folyik az orra, így nem csoda, ha mi is elkapjuk.

De nem feltétlen a csak a patikában kereshetjük a megoldást a bajunkra, hiszen nagyanyáink számos olyan természetes gyógymódot hagytak ránk, melyeket még manapság is bevethetünk.

Ha ősz, akkor megfázás, de mit tehetünk ellene?

A megfázás szinte elkerülhetetlen ősszel, különösen idén, amikor az ősz annyira meleg, hogy sokszor nem is tudjuk, hogyan öltözködjünk. Reggel még csípős az idő, ezért kabátban, sapkában indulunk útnak, de napközben már hét ágra süt a nap, ilyenkor pedig nemhogy a kabát, de a pulóver is túlzásnak tűnik. Megizzadunk, megfúj minket a szél, és már meg is fáztunk. Persze nemcsak az időjárás miatt betegedhetünk meg, a meleg időjárás a vírusoknak is kedvez. Szinte talán nincs is olyan, aki ősszel legalább egyszer ne küzdene orrfolyással, torokfájással vagy egy kis köhögéssel a megfázás vagy a vírusok miatt.

Manapság egyre nagyobb teret hódítanak a természetes megoldások, nagyanyánk módszerei, ha megfázásról van szó. Számos olyan természetes megoldás van ugyani torokfájásra, megfázásra, és bizony egyre többen választják ezeket a gyógyszertári készítmények helyett. A bikkruzs.hu is nemrég foglalkozott a témával, hogy mi is volt nagyanyáink csodaszere a torokfájás ellen.

Természetes gyógymódok

A gyongypatika.hu szerint a nátha kezelve vagy kezeletlenül is egy hétig tart, ugyanakkor mégis vannak olyan praktikák, melyekkel csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket, de akár a gyógyulási időt is lerövidíthetjük. A sok pihenés mellett számos olyan természetes megoldás van, melyeket mindenképp érdemes ilyenkor kipróbálni. Azt talán senkinek sem újdonság, hogy sok folyadékot érdemes ilyenkor fogyasztani, lehetőleg forró teát, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyógynövény teáját isszuk, és persze az sem, mi kerül abba a teába.

A méz gyógyhatásait már az ókorban is ismerték. Torokfájásra hatásos megoldás lehet, ugyanis antibakteriális hatása van, segít a gyógyulásban, de még a fájdalom enyhítésében is. Ehetjük magában kanállal, de a legtöbben a teába teszik cukor helyett, így nemcsak édesít, de gyógyít is.

És ha már a teánál tartunk, érdemes tudni, hogy mely gyógyteák segíthetik a gyorsabb gyógyulást. A kamillateának fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása is ismert, de a borsmenta tea fogyasztása is javasolt ilyenkor, hiszen antibakteriális hatása is van.

A gyömbért tea formájában is fogyaszthatjuk, de sokan keverik mézbe, és naponta legalább egy alkalommal fogyasztják a megfázás alatt. A gyömbér, akárcsak a méz nagyon hatékony a torokfájás ellen, de megfázás és influenza esetén is hatásos.

A fokhagyma is egy ismert népi gyógymód, már évtizedek óta használják immunerősítésre, gyulladáscsökkentésre, hiszen antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatással is bír. Apróra összevágva, magába fogyasztva, esetleg mézbe keverve is ehetjük.