Utánajártunk: ezért fázósabbak a nők, mint a férfiak

2024.01.06.Bulvár

Te is olyan ember vagy, aki képes lenne már szeptemberben előkeresni a bundás télikabátját, és fog vacogva tekergetnéd legszívesebben egyre feljebb és feljebb a fűtést akkor, amikor a kinti hőmérséklet elkezd lecsökkenni?

Bár lehetséges, hogy a párunknak már az agyára mentünk néhányszor a fázósságunkkal, biztasson a tény: Nem vagyunk egyedül ezzel a problémával.

Bizonyított, hogy a hölgyek valóban jóval fázósabbak, mint a férfiak, és ezzel alapvetően nincs is semmi gond, mi mégis kíváncsiak lettünk arra, hogy ennek mégis mi a tudományos magyarázata, ezért ezúttal kiderítettük azt, hogy mi nők, miért vacogjuk végig az őszi-téli időszakot jobban, mint a férfiak.

Miért fázunk mi nők, jobban télen, mint a pasik?

Bár könnyen lehet, hogy kaptunk már néhány megjegyzést azért, mert az átlagnál fázósabbak vagyunk, jó tudni, hogy a hidegérzékelés valójában egy védelmi mechanizmus. Testünk jelez akkor, ha a bőrünk felszínének hőmérséklete elkezdett csökkenni, ezzel megelőzve a test belső hőjének kritikus csökkenését. A nők kéz- és lábfeje átlagosa mindig 1,5 Celsiusfokkal hidegebb, mint a férfiaké.

Ezért érezhetjük azt, hogy hiába veszünk fel több réteg ruhát, vagy takarózunk esténként be nyakig, megfagynak a végtagjaink. Ezt pedig valójában az evolúciónak köszönhetjük. Hiszen azért hideg a lábunk és a kezünk mindig, mert a mi ereink nagyobb mértékben húzódnak össze.

Ha pedig ez nem lenne még elég, akkor elmondhatjuk azt is, hogy a hormonok is hatást gyakorolhatnak szervezetünk belső hőmérsékletének szabályozására, így testünk melegét befolyásolhatja a menstruációs ciklusunk, a várandóság, vagy a termékenység, illetve még a különböző hormonális fogamzásgátló készítmények is.

Biztos megoldás, hogy télen kevésbé fázzunk otthon

Amellett, hogy folyamatosan 3-4 réteg ruha van rajtunk otthon, illetve, hogy állandóan feljebb és feljebb tekerjük a fűtés hőfokszabályzóját, néhány dolgot tehetünk még annak érdekében, hogy ne fázzunk, és hogy lakásunk jobban meg tudja tartani a melegét.

A redőnyök az őszi-téli hónapokban úgy tudnak az árnyékolás, illetve a belátás ellenni védelem mellett szigetelni, hogy azt még a fűtésszámlán is észre fogjuk venni. Egy jó redőny teljesen leengedett állapotban majdnem olyan erős szigetelő teljesítményt tud nyújtani, mintha a nyílászáró előtt még egy réteg üveg lenne.

Ehhez a szigetelőhatáshoz pedig még a redőnylécek kialakítása is hozzá tud járulni.

A statisztikák szerint a többi Európai Uniós országhoz képest Magyarország jóval több energiát pazarol el arra, hogy mindenki felfűtse télen az otthonát, ez pedig nem túl jó hír főleg most, az infláció idején.

Jó tudni, hogy egy megfelelően szigetelő alumínium redőny még egy újabb típusú ablak hőveszteségének is le tudja csökkenteni az egy harmadát, ennek köszönhetően a fűtésre fordított energiaköltségnek akár az 5-8 százalékát is meg tudjuk spórolni télen egy jó redőnnyel.

A redőny ugyanis egy olyan hézagmentes felületet képez a nyílászáróink előtt, mely a hideget be, a meleg levegőt pedig ki nem engedi. Mindezt természetesen csak egy szakszerűen beépített, minőségi redőnnyel lehet elérni.