Rákellenes diéta: a megfelelő étkezéssel csökkenthető a rák kialakulásának kockázata

2023.11.30.Életmód

A rák kialakulásárét 30 %-ban a genetika a felelős, ám 70 %-ban a környezeti eredetű, vagyis az egészségtelen szokások, a légszennyezés, a stressz, és nem utolsósorban bizonyos élelmiszerek, tehát a nem megfelelő táplálkozás. De ha a táplálkozás befolyásolja a kialakulását, akkor a megelőzéséért is sokat tehetünk, ha megfelelően táplálkozunk.

Nemcsak a fogyni vágyóknak érdemes odafigyelni, mit is esznek

A rákos megbetegedések és a daganatok ellen ma már nagyon sokféle terápia és kezelés létezik, az ellenük vívott csatában bizony nem feltétlen állunk nyerésre. Hiába költ az Európa Unió is évről évre több milliárd eurót rákkutatásra, mégis nagyon magas a tumoros megbetegedések száma az EU-ban, de az Egyesült Államokban is. Az Amerikai Rákkutató Intézet és a World Cancer Research Foundation becslései szerint azonban a megbetegedések több mint 1/3-a megelőzhető lett volna a megfelelő étrenddel, illetve rendszeres testmozgással, írta meg a blikruzs.hu.

Sokan bele sem gondolnak, de a helytelen életmód, a nem megfelelő étrend, a stressz, és a testmozgás hiánya nemcsak elhízáshoz vezethet, hanem akár a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is növelheti. Természetesen a megfelelő étrend nem azonnal érezteti a hatását, nem az a lényeges, hogy mit ettünk az elmúlt hónapban vagy évben, hanem az elmúlt 10 év étkezési szokásai lesznek a döntők. Érdemes tehát végiggondolni, hogy milyen étkezési szokásaink vannak, és azt sem árt tudni, hogy milyen ételeket is érdemes fogyasztani, hogy csökkentsük a tumoros betegségek kialakulásának kockázatát.

Milyen ételek érdemes fogyasztanunk?

Bár a tudósoknak még mindig nincs konkrét magyarázatuk arra, hogy egyes élelmiszerek miért csökkentik annak valószínűségét, hogy rák alakuljon ki, mégis így van, és jó, ha tudjuk, hogyan is érdemes megváltoztatni az étrendünket, illetve milyen ételek fogyasztásával kerülhetjük el a leghatékonyabban ezt a betegséget.

A kutatók szerint a gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények, hüvelyesek, és diófélék fogyasztása rendkívül előnyös, mert célszerű több növényi alapú ételt és rostot fogyasztani. De mely zöldségek bírnak rákellenes hatással?

Káposztafélék

Nem is gondolnánk, de a káposzta , a brokkoli és a többi keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségféle telis-tele van olyan hatóanyagokkal, melyek bizonyítottan rákellenes hatásúak, mint például a glükózinolátokkal.

Paradicsom

A paradicsom sokszor kerül fel a tányérra, ha szendvicset eszünk, de számos főtt étel alapanyagául is szolgál. A természet bizony nem fukarkodott, amikor megalkotta a paradicsomot, sem ízben, sem pedig tápanyagokban. A paradicsom ugyanis tele van vitaminokkal, ásványi és másodlagos növényi anyagokkal, és persze olyan rákellenes hatású nyomelemekkel is, mint a likopin vagy a karotinoid.

Hagyma és fokhagyma

A néphit szerint a fokhagyma jó a vámpírok ellen, de a kutatók szerint számos rákellenes hatóanyagot is tartalmat, akárcsak a hagyma.

Természetesen a zöldségek fogyasztása mellett arra is érdemes figyelni, hogy egészséges zsírokban gazdag legyen az étrendünk, ezért olyan ételeket érdemes fogyasztani, melyeknek magas omega-3 zsírsavat tartalma, mint a olívaolaj, lenmag, avokádó vagy a halak.